Økodag
nær København og på Sjælland
21. april 2013
Når køerne slippes fri

 
 

 

   


Læs mere om Økodag
 

Økologisk Stalddørssalg og gårdbutik
Find økologisk gårdbutik eller stalddørssalg på Sjælland på: 
Stalddørslisten


I maj kan du møde de økologiske grise ved
Sofari

 Økodag
København og Sjælland

Bemærk:
Listen er ikke opdateret for 2014!!

Når køerne slippes fri på Økodag i april, ligger det i sagens natur, at de færreste køer er at finde nær København og på Sjælland. Størstedelen af malkekøerne i Danmark opholder sig vest for Storebælt, og det gør de også på denne dag.

Som noget helt nyt er der imidlertid i år også arrangeret Økodag i København, idet mejeriselskabet Arla har inviteret nogle af sine leverandørerne til Torvehallerne på Israels Plads. Her vil blandt andet Jacob Riising (kendt fra børne-tv) og der vil endda være både en ko og en kalv til stede. Klokken 12 vil der via storskærm blive der stillet om til en gård i Jylland, når køerne slippes løs på græsset dér. Læs evt. mere om Arlas økodag i København

Ønsker man med egne øjne at se køerne blive sluppet løs, er der dog også enkelte muligheder nær København og på det øvrige Sjælland. Man kan dog blive nødsaget til at køre et stykke for at opleve den festlige forestilling.

Der er der dog enkelte muligheder:

Roskilde Fjord og omegn

HalmlegepladsStensbølgård
Kirsten Sivertsen og Johan Frederiksen
Smedevej 18
Kyndeløse
4070 Kirke Hyllinge
tlf. 46 40 49 02
mobil: 24 22 71 25
Stensbølgård har tidligere slået rekord ved Økodag med mellem 5000 og 6000 besøgende som ville se køerne danse. Så sætter de store forberedelser igang op til den store Økodag. To køer er slagtet til formålet og omdannet til hakkebøffer, som vil blive solgt i økologiske burgere.

Gården har 120 malkekøer og leverer normalt til Osted Mejeri, som leverer smagsprøver til dagen. Gårdens køer vil også levere mælk til de store mængder økologisk risengrød som bliver serveret til voksne og børn.

Som underholdning til børnene vil der bl.a. være halmlegeplads og chance for at komme til at sidde i en traktor (de mindste kan køre i pedal-traktor). På Stensbølgård åbner Økodag allerde kl. 9.30 og løber frem til kl. 14.00. Køerne lukkes på græs kl. 12 og lukkes ind i stalden igen kl. 13.30.

Lundholm
Erik Hansen
Præstehøjvej 12 3320 Skævinge
På gården bor Erik med sin hustru Maj Britt. De har haft gården siden 1991 og drevet den økologisk siden 2001 og har 100 ungdyr og 120 malkekøer som på Økodag lukkes på græs kl. 12. Det er første år Lundholm holder Økodag, men da gården ligger forholdsvis tæt på København har de grund til at vente godt besøg. På dagen serverer de smagsprøver på mejeriprodukter og der er mulighed for at nyde medbragt madpakke i det grønne eller leje i halmborgen. Gården er åben fra kl. 10 - 14.

Møllergården
Henning Nielsen
Sæbyvej 28 4070 Kirke Hyllinge
Henning er femte generation på Møllergården, hvor faderen stadig giver en hånd med i driften. Gå på opdagelse på gården, smag økologiske mejeriprodukter eller hyg dig med spejdergruppen, som laver naturaktiviteter. Smut op og se stendyssen tæt ved gården. Der sælges kaffe og kage og er indrettet halmlegeplads til børnene, som også har mulighed for at køre på pedaltraktor. Kom til Økodag på cykel via cykelstier fra Sæby, Kirke Hyllinge, Roskilde, Frederikssund eller Holbæk. Åbent fra kl. 10 - 14. Køerne lukkes på græs kl. 12.

Svanholm Gods
Svanholm Allé 2
4050 Skibby
Mobil: 30 68 21 18
Storkollektivet Svanholm lukker sine 120 jersey-køer ud kl. 12. Mulighed for at møde nogle af kollektivets 141 beboerere og rundvisning på det spændende gods, hvor der også vil vil være mulighed for at smage alskens lækkerier, heriblandt pandekager, sandwich, kage, øl, vand og økologisk is fra Hansens Flødeis.

Engmosegård
Hans Christian Andreasen
Sverkilstrup Byvej 8
3390 Hundested
Gården kan besøges mellem kl. 11 - 14, men det er også muligt se begivenhederne på storskærm i København, idet Arla sørger for, at der transmiteres direkte fra Engmosegård ved Torvehallerne på Israels Plads. Gården har 120 malkekøer, som lukkes på græs kl. 12 - det er en god idé at komme i god tid. Familien har drevet gården siden 1992 og  i april 2012 helt økologisk. Under Økodag vil der være mulighed for at smage økologiske mejeriprodukter og deltage i familiequizen og få en drikkedunk med hjem. For børnene vil der blandt andet være en halmlegeplads og mulighed for at sidde på traktoren.

Øvrige Sjælland

Pileborggaard
Anders og Esther Hansen
Aggersvoldvej 47
4440 Mørkøv
Mobil: 23 93 69 58
Åbent mellem kl. 11 og 14. Klokken 12 lukkes køerne ud på græs, og når der er faldet lidt ro over dyrene, lukkes også 30 ungdyr ud på marken. For børnene er der mulighed for at boltre sig i halmen, mens de voksne kan gå på "kunstudstilling" blandt Esther Hansens værker, som udstilles til lejligheden. Der er mulighed for at nyde madpakken i naturen og smage på prøver af Øllingegårds mælkeprodukter og Rønnelys gulereødder samt økologisk vin fra Vinperlen.

Kammergave
Benjamin Belin
Tersløsevej 20, 4190 Munke Bjergby
Mobil: 29 72 67 23
Holder Økodag. Kvæget slippes løs kl. 12

Bregentvedgård
Rikke og Carsten Jensen
Merbjergvej 2, Niløse, 4293 Dianalund
tlf. 58 26 00 29
Gården og gårdbutikken åbner kl. 10 og holder åbent til kl. 14.  Gården har 40 stude af racen Dansk Holstein, som lukkes på græs kl. 12. Hør om den nye produktion af Svedjerug og eller nyd den dejlige natur omkring gården, hvor det er muligt at nyde madpakken i den store have og købe kaffe, té eller smage pølser fremstillet af gårdens kød. Gårdbutikken sælger oksekød og bl.a.d et bredt udvalg af kolonialvarer.

Bondegårdens Økologi
Lise og Bjørn Rasmussen
Vådagervej 13, 4250 Fuglebjerg
Mobil: 40 82 39 50
Der holdes åben fra 10 til 15.30 hos grise, køer, heste,geder, hunde, katte og høns. Gården producerer ikke mælk - men har 200 stykker kødkvæg af racen Limousine. Traktorer og maskiner er kørt frem, og der er halm hoppeborg. Der er rig mulighed for, at nyde madpakken på gården. Salg af øko drikkevarer og af kød fra gris og ko.fra gårdbutikken og pølsevognen er kørt frem.

Mineslund
Eirik Vinsand
Asnæs Skovvej 38
4400 Kalundborg
tlf. 59 56 45 25
Mineslund er en stor gård med 400 hektar jord. Gården har ikke længere malkekøer, men har i stedet 650 stude, hvoraf 150 dyr lukkes ud på marken kl. 12 på Økodag. Arrangementet starter kl. 10 og løber frem til kl. 14. Der bliver mulighed for at købe burgere med gårdens eget kød. Køerne lukkes på græs kl. 12. Børnene har mulighed for at boltre sig på på en halmlegeplads, som anses for regnes for Danmarks største. Gården har egen slagterforretning, hvor man kan købe økologisk oksekød, svinekød, lammekød og fjerkræ.